Sjoerd Potters wil graag mensen met elkaar verbinden, dus werd hij burgemeester in gemeente De Bilt. Maar natuurlijk ook vanwege de fijne omgeving, diversiteit en uitdagingen van de job. Ondernemer Jacqueline interviewt Sjoerd over verborgen pareltjes, familie, uitjes en koude dagen. 

IN DE BUURT

Jacqueline: Waarom wilde je hier burgemeester worden?

Sjoerd: Vanwege de mooie omgeving wilde ik graag in de provincie Utrecht aan de slag. De diversiteit van gemeente De Bilt sprak me aan: van de polder in Westbroek tot het bruisende De Bilt en alles ertussen in. Ook de populatie is verschillend; we hebben meer dan 70 verschillende nationaliteiten in de gemeente.

Ik breng graag mensen bij elkaar, helemaal omdat de samenleving soms polariseert. Dat je met iederéén in contact komt, vind ik belangrijk. Dat is misschien ook een opgave voor ons allemaal en een leuke woordspeling, haha: niet te veel in je eigen Bubbel zitten. Toon bijvoorbeeld interesse in de buurman, klets met iemand die je niet zo goed kent, ontmoet elkaar bij een restaurant in de buurt. Ik probeer te helpen bij die verbinding.

Wat aan specifiek Bilthoven dan weer fijn is, zijn bijvoorbeeld de bijzondere winkels. Toen ik hier net begon, vertelden bewoners meteen waar ik naartoe moest voor dit product en deze boodschap. Er komen ook veel mensen uit andere plaatsen om hier hun producten te halen. Dat zegt iets over Bilthoven. 

Jacqueline: Zeker, dat merken wij ook. Er komen regelmatig klanten uit bijvoorbeeld Naarden en Laren naar Bubbles & More. Heb je nog tips voor leuke uitjes of plekken in de buurt?

Sjoerd: Een mooie plek en voor sommigen denk ik onbekende is Restaurant De Kapel bij Berg en Bosch. De setting waarin je kunt eten en drinken is heel bijzonder. Laatst heb ik ook de kerk in Westbroek beklommen. Eenmaal boven heb je een bijzonder uitzicht: je kunt onze hele gemeente zien, het polderlandschap, Utrecht en de contouren van de Utrechtse Heuvelrug vallen ineens op.

Het is prachtig, je moet alleen geen hoogtevrees hebben. En onlangs zat ik bij La Terazza in Bilthoven: ze hebben goede pizza’s en een fijn terras. En ik kom natuurlijk binnenkort ook bij jullie langs. 

Het is alsof ik mijn huiskamer in kijk en denk: het staat nog niet helemaal zoals ik wil” 

HARTJE BILTHOVEN

Jacqueline: Wat vind je van het nieuwe centrum in Bilthoven geworden?

Sjoerd: Ik heb het altijd de nieuwe huiskamer van Bilthoven genoemd. Het nieuwe Vinkenplein is prachtig ingericht en er komen meer winkels en horeca bij. Als je het vergelijkt met een paar jaar geleden heeft het centrum echt een metamorfose ondergaan. En we zijn nog niet klaar, want de Kwinkelier is nog volop in beweging. Maar er mag nog wel wat meer reuring en leven komen, wat mij betreft. 

Jacqueline: Wat mis je?

Sjoerd: Het is een beetje alsof je een nieuw huis hebt gebouwd, je hebt meubels besteld en dan kijk je in de huiskamer en staat het nog niet helemaal zoals je wilt. Het moet nog gezellig worden ingericht. Ik probeer al mensen te enthousiasmeren om er meer beweging in te krijgen, zodat we bijvoorbeeld elk seizoen een leuke activiteit kunnen organiseren.

Mijn ideaal is de Grote Markt in Breda. Daar ben ik opgegroeid. Die sfeer, de look en feel… als we daar gaan komen met het Vinkenplein zou dat super zijn. Het inrichten is door corona wat onderbroken en nu wordt het tijd om het plein leuk te gaan invullen met elkaar. Er moet ook nog iets worden bedacht voor het glazen gebouw, daar stellen bewoners uit de gemeente vaak vragen over. 

Jacqueline: Ik zou graag helpen met invullen. Maar meer dan dit gaat me niet lukken, haha. En anders wordt het wel heel veel Bubbles. Het is goed zo. 

Sjoerd: Anders had je vast de hele Kwinkelier wel willen inrichten. Heb jij nog ideeën?

Jacqueline: Persoonlijk denk ik dat er iets zou moeten komen voor kinderen, zij zijn de toekomst. Ik werkte laatst op de groep bij Kinderopvang ‘t Mereltje en dan hoor je de leukste dingen. Van piratenschepen tot watersproeiers en klimrekken. Als ze maar lekker kunnen klimmen en klauteren, dat is voor ouders ook leuk.

Sjoerd: Ja, dat hebben we ook gemerkt met Koningsdag hier bij het gemeentehuis. Het was heel druk dit jaar. De kinderen vermaakten zich en ouders zagen dat hun kinderen het leuk hadden. Dat is een goede combinatie en zorgt voor een fijne sfeer.

“Ik heb geleerd dat je niet zoveel moet willen”

FAMILIEMENS

Jacqueline: Heb je nog plannen voor het najaar en de winter?

Sjoerd: Ik houd erg van skiën en ben afgelopen jaar een week alleen gegaan, dat vond ik heerlijk. Verder wandel ik graag met mijn man Tony en pleegzoon Thomas in het Houdringe-bos en over de Utrechtse Heuvelrug. Thomas is inmiddels 18 en met hem vind ik karten of indoor skiën leuk om te doen. En binnenkort willen we op stedentrip naar het buitenland, nu het weer kan. Maar thuis zijn vind ik ook fijn. 

Jacqueline: Thuis zijn is heerlijk. Als kind gingen wij er niet echt op uit en dat heb ik nooit gemist. Ook door mijn kleinkinderen merk ik dat het allemaal niet zo ingewikkeld hoeft. Als ik hen vraag wat ze willen doen: lekker binnen met de poppen spelen, even naar de klimboom en thuis pannenkoeken eten. 

Sjoerd: Ik heb ook geleerd dat je niet zoveel moet willen. Toen mijn zoon jonger was, dacht ik vaak: we moeten dit en dat doen, overal naartoe. Maar later merkte ik dat dat niet hoeft. Als je tijd maakt en er gewoon voor kinderen bent, is dat vaak net zo waardevol als een uitje buiten de deur.

Ik heb nu ook een deal gemaakt met Thomas: tijdens de winter gaan we vaak even naar buiten en daarna de bank op. Dan kiezen we om de beurt welke film we samen gaan kijken. Daarvoor moest ik me wel onderdompelen in de puberhumor. 

Jacqueline: Heftig hè?

Sjoerd: Tegenwoordig weet hij steeds beter films uit te kiezen die ik ook leuk vind, en andersom. En we houden alle drie ook erg van muziek, wat heel leuk is. Thomas’ muzieksmaak is die van ons geworden en andersom. Wij leren hem de jaren 80-muziek kennen en hij ons Bruno Mars. 

Jacqueline: Hoe breng jij de wintermaanden nou zonder stress door? Je hebt een drukke baan, veel familie, de feestdagen kunnen hectisch zijn. 

Sjoerd: Goede vraag, want het kan inderdaad stress opleveren. Soms is het sociale leven wel lastig met een drukke baan, maar familie is heilig voor me dus daar maak ik tijd voor. Mijn goede voornemen is om mijn vrienden vaker te zien. En op tijd met de feestdagen beginnen, helpt mij.

Ik prop niet alles meer in een paar dagen maar verspreid het zien van familie en vrienden over de hele maand. De tweede week van december vier ik bijvoorbeeld mijn Kerst-met-vrienden-weekend. En ik plan ook altijd een Kerstdag helemaal voor mezelf, zodat ik niet drie dagen alleen maar bezig ben. Zo bouw ik voor mezelf wat rust in.


SJOERDS TIPS & HIDDEN GEMS

 1. Kerk Westbroek
  Voor, eenmaal boven, een uitzicht dat het waard is.
 2. Restaurant De Kapel
  Voor lunch, diner of drankjes in een bijzondere ambiance.
 3. La Terrazza Bilthoven
  Een italiaan met lekkere pasta’s en goede pizza’s, rechtstreeks uit de houtoven.
 4. Houdringe-bos
  Om een frisse wandeling in het groen te maken, met familie of lekker alleen.


MEER LEZEN

Interview Jacqueline Teunissen, Ruby Wijdenbosch  Fotografie Michiel Wijnbergh (Potters), De Kapel, Utrechts Landschap door Renk Ruiter, La Terrazza, Hervormde Kerk Westbroek